kernenergie
In een kerncentrale wordt kernenergie opgewekt. Bij de opwekking van kernenergie komt ook radioactieve straling vrij. Dat is niet zo fijn, want die straling is heel gevaarlijk. Toch zijn er ook mensen die juist voor kernenergie zijn.
België telt 2 kerncentrales: een centrale in Doel, dichtbij Antwerpen, en één in Tihange, in de buurt van Huy. Deze 2 centrales staan in voor maar liefst de helft van de totale elektriciteitsproductie in Belgïe.
1. Wat is kernenergie?
2. Hoe werkt een kernreactor?
3. Werking van een kerncentrale
4. Voor- en nadelen van een kerncentrale.
Weetjes
1. Wat is kernenergie?
Opdracht 1
Kom snel te weten wat kernenergie is.
Bekijk het filmpje hieronder.
2. Hoe werkt een kernreactor?
Uranium
Voor het opwekken van energie in een kerncentrale wordt uranium gebruikt. Uranium is een stof die uit de grond wordt gehaald, net als steenkool. Het opwekken van kernenergie gaat zo: de kern van een klein stukje uranium wordt gespleten. Hierbij komt warmte vrij. Deze warmte noemen we kernenergie en daarmee kunnen we stroom opwekken.
Opdracht 2
Hoe werkt een kernreactor eigenlijk?
Bekijk onderstaand filmpje.
Dit filmpje is voor leerlingen van de 1ste graad:
Dit filmpje is voor leerlingen van de 2e graad:
3. Werking van een kerncentrale
- In het reactorvat (1) komt bij de splijting van de uraniumstaven (2) een grote hoeveelheid (kern)energie of warmte vrij. Die warmte wordt in contact gebracht met water dat doorheen de splijtstofstaven stroomt. Het water warmt op, en wordt vervolgens op een temperatuur van 300°C gehouden met behulp van een drukregelaar. Vandaar de naam drukwaterreactor.
- Het verhitte water verlaat de reactor en wordt vervolgens naar een warmtewisselaar of stoomgenerator (3) geleid, en in stoom omgezet.
- De stoom zet vervolgens een turbine (4) in werking die op haar beurt een generator (5) aanstuwt die elektriciteit produceert.
- De stoom in de turbine wordt op zijn beurt terug omgezet in water. Dit proces gebeurt met behulp van een condensor (6). Door middel van koud water, afkomstig van een rivier of met eigen koelwater (7) wordt het water vervolgens terug gekoeld in de koeltoren. Tenslotte leidt men het overgebleven water naar het reactorvat waar het opnieuw wordt ingezet.
Opdracht 3
Hieronder vind je de delen van een kerncentrale.
Geef voor ieder deel de juiste benaming.
Opdracht 4
4. Voor en nadelen van een kerncentrale
Straling
Bij het splijten van de kernen van uranium komt niet alleen warmte vrij, maar ook radioactieve straling. Die straling kun je niet zien, ruiken, horen of voelen, maar kan wel heel gevaarlijk zijn. Radioactieve straling is een normaal verschijnsel in de natuur. Het zit overal in kleine mate in. Dat is helemaal niet erg. Maar de radioactieve straling in een kerncentrale is zo sterk dat je er heel ziek van kunt worden.
Opdracht 5
Wat zijn de voor- en nadelen van een kerncentrale?
Zet de uitspraken in de juiste kolom.
Voor- en tegenstanders
Tegenstanders vinden dat kerncentrales gesloten moeten worden. Het radioactieve afval kan wel worden opgeslagen, maar niemand weet hoe je het onschadelijk moet maken. Dat opslaan gebeurt in grote roestvrijstalen tanks. Die tanks worden diep in de grond begraven met een dikke laag beton eromheen.
Voorstanders van kernenergie vinden juist dat er meer centrales gebouwd moeten worden. Een groot voordeel van kernenergie is dat er geen schadelijke broeikasgassen vrijkomen. Dat is bijvoorbeeld met gas, kolen en olie wel het geval.
Opdracht 6
Ben jij voor of tegen kernenergie?
WEETJES
Wist je dat de eerste beheerste kernreactie in 1942 plaats heeft gevonden?
Wist je dat Lisa Meitner de term kernsplijting introduceerde?
Wist je dat de ontdekking van splijting van urianiumatoomkernen is ontdekt door twee Duitse scheikundigen (Hahn en Strassmann)?
Wist je dat er maar 1 kerncentrale in Nederland staat?
Wist je dat die enige kerncentrale in Borssele staat (Zeeland)?
Wist je dat er in de wereld 434 centrales in gebruik zijn, dat er aan 62 nog gebouwd word en 158 in de planning staan?
Wist je dat kernafval 240.000 jaar een gevaar blijft voor mensen en het milieu?
Wist je dat de laatste kerncentrale in 2022 in Duitsland en Zwitserland word gesloten?
Wist je dat kernenergie, kernenergie word genoemd omdat deze energie door het splijten van atoomkernen gebeurd?
Ga verder naar...
Of ga terug naar...