waterkrachtcentrale
1. Hoe werkt een waterkrachtcentrale?
2. Soorten waterkrachtcentrales.
Als je spreekt over duurzame energie, denken de meesten aan zonne-energie en windenergie. Toch is waterkracht is de belangrijkste bron van hernieuwbare energie ter wereld.
Hydraulische energie, of energie op waterkracht, is een kinetische energie.
Die energie komt tot stand door de beweging en de kracht van water, in welke vorm dan ook: watervallen, waterstroom, onderzeese stromen, golven, getij...
Hoe? De kinetische energie wordt omgezet in mechanische energie door middel van turbines en vervolgens in elektrische energie aan de hand van generators.
1. Hoe werkt een waterkrachtcentrale?
Opdracht 1
Bekijk hieronder hoe een waterkrachtcentrale werkt.
Belgiƫ heeft een aantal waterkrachtcentrales, 118 planten in Walloniƫ en 17 in Vlaanderen. De belangrijkste is de centrale van Coo-Trois-Ponts, gelegen tussen Coo en Trois-Ponts in de provincie Luik.
Deze centrale werd gebouwd tussen 1967 en 1979. Interessant om weten: de centrale was bedoeld als buffer voor de kerncentrale van Tihange.

2. soorten waterkrachtcentrales
- de riviercentrale: een riviercentrale heeft een licht verval, tussen 3 en 15 meter. Het debiet ( de hoeveelheid water) van de rivier bepaalt het volume en de stroomsnelheid.
- de stuwdamcentrale: deze centrale verzamelt eerst een grote hoeveelheid water in een aangelegd stuwmeer. De turbine bevindt zich ofwel aan de voet van de dam of stroomafwaarts langs de rivier. In het laatste geval verbindt een pijpleiding de stuwdam en de machinezaal waar de turbines zich bevinden. In die machinezaal drijft het water een alternator aan. Als het water de turbine verlaat, heeft het zijn energie afgestaan en stroomt daarna verder naar de benedenloop van de rivier. De stuwdam wordt ook gebruikt als reservoir voor drinkwater.
- de pompcentrale: deze centrales vind je in bergachtige gebieden zoals Zwitserland. Het water wordt tijdens periodes met een lager energieverbruik ('s nachts en in het weekend) naar een hoger gelegen waterbekken gepompt. Als er nood is aan elektriciteit dan stroomt het water van het boven- naar het benedenbekken via turbines die elektriciteit opwekken.
- de getijdencentrale: er wordt energie gewonnen door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed. Dit kan op sommige plaatsen tot vele meters oplopen. Bij vloed wordt het hoge water achter een dam gevangen. Bij eb wordt water via turbines, die gekoppeld zijn aan generatoren, terug te laten lopen naar zee.
Opdracht 2
Maak je eigen waterrad en bouw zelf een dam!
Ga verder naar...
Of ga terug naar...